Aktuální výročí: 23. září 1620 – Maxmilián I. Bavorský dobyl Cham (Horní Falcko)

Vyhledávání

O nás

Články

Kontakty

Novinky:

  • 19.10.10 - Doplněno hodnocení FB
  • 29.8.10 - Doplněn kalendář výročí
  • 5.7.10 - Celková změna koncepce stránek

Reklama

časopis

Přihlášení

Systémové zprávy



[CNW:Counter]

Recenze



Rocroi

Historie Ranní tmou se nesl ohlušující hluk dělostřelecké palby, a za obzorem už byl vidět náznak svítání. Psal se 19. květen roku 1643, když se proti sobě postavilo francouzské a španělské vojsko u malého ardenského městečka Rocroi.

Autor: Tomáš Koch / Vydáno: 19.5.2012 22:08 / Přečteno: 4327x / Komentářů: 1

Stockholm – místo třicetileté válce zaslíbené

Současnost Už po druhé ve Stockholmu, a pořád je co objevovat. Člověk, který se zajímá o třicetiletou válku, ať už jde o vojenství či běžný život, bude rozhodně nadšen možnostmi, které toto místo poskytuje. Je potřeba si vyhradit aspoň dva dny, protože je opravdu na co se dívat a co fotit. Takže co je možné vidět a hlavně nevynechat?

Autor: Tomáš Andrlík / Vydáno: 4.3.2012 14:31 / Přečteno: 3098x / Komentářů: 0

Harald Skala

Současnost
autor některých nových článků na našich stránkách

Autor: Roman Urbani / Vydáno: 6.2.2011 2:39 / Přečteno: 3716x / Komentářů: 0

Marston Moor 1644

Současnost
upozornění - vyšla nová kniha s DVD

Autor: Roman Urbani / Vydáno: 28.12.2010 15:17 / Přečteno: 3149x / Komentářů: 0

Osprey - Pike and Shot Tactics 1590 - 1660

Současnost Je to již nějaký čas, kdy je k mání nový díl série Osprey publishing s názvem Pike and Shot Tactics 1590 - 1660. Jak již z názvu vyplývá, tématem publikace je taktika v jednom z vojensko-historicky nejzajímavějších období, pro které se vžil v anglicky mluvících zemích termín Military revolution. Toto období zahrnuje jak třicetiletou válku, tak další západoevropské konflikty, které ji těsně předcházely. Pro nás je toto téma doslova vlajkovou lodí, a proto nám toto dílo nemohlo ujít.

Autor: Tomáš Koch / Vydáno: 26.10.2010 20:49 / Přečteno: 4103x / Komentářů: 1

Výstava na Pernštejně přiblížuje návštěvníkům třicetiletou válku

Současnost
Pozvánka a recenze

Autor: Roman Urbani / Vydáno: 20.7.2010 23:31 / Přečteno: 4485x / Komentářů: 2

Osprey - Imperial Armies of the Thirty Years War ( 1) Infantry and Artillery

Současnost
Dostal se mi do rukou jeden z nejnovějších dílů známé série nakladatelství Osprey publishing a rád bych se s Vámi podělil o několik poznatků, a osobních dojmů, které jsem si z četby odnesl. I když císařské armády nepatří zrovna do mé sféry zájmu, čekal jsem, že touto publikací si rozšířím své obzory, mé očekávání však úplnému naplnění nedošlo. Nakonec se asi neubráním srovnání s jiným dílem od anglického historika Keitha Robertse a to s 43. dílem ze série Warrior nakladatelství Osprey, který vyšel i u nás pod názvem Angličtí mušketýři 1588-1688.

Autor: Tomáš Koch / Vydáno: 6.12.2009 17:07 / Přečteno: 3191x / Komentářů: 0

Kartinky - obrázky z výstavy

Současnost
Aneb "tak nám v tom Chebu zabili Valdštejna, paní Mullerová"
Pár postřehů z výstavy Valdštejn a jeho doba.

Autor: Roman Urbani / Vydáno: 3.1.2008 0:04 / Přečteno: 4475x / Komentářů: 0

Koldinská, Marie. Každodennost renesančního aristokrata.

SoučasnostDějinám každodennosti byla dříve upírána pozornost, nebyly považovány za stěžejní obsah lidské historie, ze zájmu historiků byly vytlačovány dějinami politickými a hospodářskými. Marie Koldinská se svou knihou „Každodennost renesančního aristokrata“ snaží dokázat, že dějiny každodennosti, jsou důležitější, než jak bylo dříve chápáno, a také přinejmenším stejně tak zajímavé, ne-li zajímavější než látky, kterým se historikové věnovali po staletí.

Autor: redakce / Vydáno: 16.7.2007 11:31 / Přečteno: 3533x